Jeseň je obdobie plné farieb, krás i darov prírody. Ruka v ruke s vôňami a krásami jesene kráča aj sychravé počasie, nostalgia a menej denného svetla. A práve tieto chvíle sú ako stvorené na to, potešiť sa v našich príbytkoch svetielkom plápolajúceho ohňa. Ak nemáte krb alebo kachle, nezúfajte. Správne zvolená sviečka totiž okrem príjemnej atmosféry dokáže prospieť aj nášmu zdraviu.

 

vonia sviečky 0 mala

 

Sviečky z prírodných voskov, aromaterapeutické sviečky i sviečky s prírodnými olejmi bez chemických prísad dokážu uvoľniť psychiku, vyčistiť vzduch i pomôcť k dobrému spánku alebo motivovať k náročnejšej aktivite. Ako a podľa čoho vybrať tú správnu sviečku?

O čajových sviečkach, prírodných i vianočných a všetkom, čo s nimi súvisí sme sa rozprávali s Tiborom Kmeťom, špecialistom na sviečky z prírodných materiálov a majiteľom spoločnosti Vonia.

 

vonia sviečky 1

 

Príbeh vášne a obnovy

„Značka Vonia sa už štyri roky teší uznaniu na trhu vďaka kvalitným sviečkam, ktoré rozžiarili mnohé domovy. Každá značka má svoj príbeh a občas aj novú kapitolu. Práve takto vstúpili do príbehu Vonia dve silné osobnosti: Pali a Tibi. Pali, otec troch detí, bol inšpirovaný svojou dcérou Tiou, ktorá ukázala neobyčajnú vášeň pre predaj. Sledovanie Tii v jej nevinnej detskej hre, viedlo Paliho k rozhodnutiu stať sa súčasťou sveta sviečok a prispieť k oživeniu značky Vonia. Na druhej strane je tu Tibi, s hlbokou úctou k prírode a vášnivým záujmom o udržateľnosť životného prostredia. Jeho filozofia sa zračí v predstave o sviečkach, ktoré sú nielen o svetle, vôni a atmosfére, ale aj o rešpekte k prírode a výrobe bezodpadových produktov,“ začína rozprávať príbeh spoločnosti Vonia Tibor Kmeťo.

Značka Vonia je tu s víziou založenou na hodnotách rodiny, lásky k prírode a autentickej kvalite. V tradícii značky Pali a Tibi pokračujú a zároveň ju obohacujú o nové príbehy a zážitky, ktoré chcú zdieľať so svetom. Pre klientov napríklad priniesli na trh sviečky s liečivým a ozdravným účinkom.

Aromaterapeutické sviečky pomáhajú všetkým zmyslom

Ako je známe, aromaterapia je vedou o využití vôní na liečbu tela, mysle a duše. Sviečky s esenciálnymi olejmi dokážu navodiť dokonalú atmosféru na relaxáciu a meditáciu, ale aj energetický náboj. Či už potrebujeme uvoľniť napätie alebo naopak nabudiť do aktivity, prípadne len tak sa preniesť myšlienkami do vzdialených krajín za oddychom, aromaterapeutické – voňavé sviečky sú na tento účel ako stvorené.

 

vonia sviečky 4.JPEG.jpg vonia sviečky 5.JPEG.jpg vonia sviečky 7.JPEG.jpg vonia sviečky 8.JPEG.jpg

 

Zoznámte sa bližšie s ich vlastnosťami a účinkami:

Sójová sviečka na očistu s bielou šalviou

  • Biela šalvia produkuje dymovú, jemne drevnatú vôňu, ktorá môže pripomínať čerstvo vyčistený les po daždi. Biela šalvia je často využívaná pri rituáloch a očistných obradoch. Považuje sa za silne čistiaci prostriedok, ktorý dokáže odstrániť negatívnu energiu z miestnosti alebo osoby.

Ylang ylang sójová sviečka na meditáciu

  • Ylang ylang má bohatú, kvetinovú vôňu, ktorá môže evokovať romantické chvíle a exotické destinácie. Olej ylang ylang je známy svojím uvoľňujúcim a upokojujúcim účinkom. Pomáha hlbokej koncentrácii a meditácii a môže tiež stimulovať zmysly.

Eukalyptová sójová sviečka na energiu

  • Eukalyptus prináša osviežujúcu a čistú vôňu, ktorá môže pripomínať vôňu čerstvého ranného vzduchu. Eukalyptus je skvelý stimulant. Jeho vôňa okamžite dodá energiu a zlepší náladu. Má tiež pozitívne účinky na dýchací systém a uvoľňuje upchatý nos.

Pomarančová sójová sviečka na nervy

  • Pomarančová vôňa je sladká, citrusová a osviežujúca, často asociovaná s letnými dňami a sladkými ovocnými chvíľami. Pomarančový olej je vynikajúci na uvoľnenie stresu a napätia. Pomáha zlepšiť náladu a vytvára pocit tepla a pohody.

Levanduľová sójová sviečka na spánok

  • Levanduľa má klasickú, ľahko rozpoznateľnú vôňu, ktorá pripomína prechádzku poliami levandule v Provence. Levanduľa je známa svojimi relaxačnými a upokojujúcimi vlastnosťami. Pomáha pri nespavosti, zmierňuje stres a napätie a pripravuje telo na pokojný spánok.

 

vonia sviečky 3.JPEG

 

Čo dodať na záver?

Tibor Kmeťo vysvetľuje: „Sviečky nie sú len prostriedkom na vytvorenie atmosféry alebo príjemného osvetlenia. Sú mostom medzi našou súčasnou realitou a starodávnymi rituálmi, kedy ľudia verili v liečivú moc bylín a rastlín. V dnešnej dobe, keď život často beží príliš rýchlo a mnohí z nás hľadajú únik od stresu, sú aromaterapeutické sviečky dokonalým spôsobom, ako priniesť pokoj a rovnováhu do nášho každodenného života.“

Viac informácií: www.vonia.sk

ZDIEĽAJTE NÁS