Príbeh včelích, voskových obrúskov BajaBee sa začal v roku 2019, na mieste, ktoré je s jedlom, potravinami a konzumáciou spojené najužšie – v kuchyni. Súčasná majiteľka firmy sa tu prvýkrát stretla s obrúskami navoskovanými včelím voskom, ktoré tam mala odložené jej sestra na balenie potravín a predĺženie ich čerstvosti.

bajabee 1 uvod

Barbora z BajaBee: „Obrúsky som v začiatkoch vyrábala a voskovala ručne, dnes už máme špeciálne voskovacie stroje a dokážeme vyrobiť aj viac ako tisíc kusov denne...“

 

Keďže sa pani Barbora rada zaujíma o všetko zdraviu prospešné, ekologické a praktické, hneď si začala zisťovať bližšie informácie o tomto produkte. Dnes je firma BajaBee už stálicou na trhu a ich voskové obrúsky patria medzi najobľúbenejšie svojho druhu. S pani Barborou sme sa rozprávali o tom, ako obrúsky vznikajú, pre aké druhy potravín sú vhodné, o koľko nám dokážu predĺžiť trvanlivosť jednotlivých potravín a jedál a tiež ako sa máme o ne starať, aby nám vydržali čo najdlhšie.

Aký dlhý bol proces, kým ste sa od prvého skúšobného "obrúsku" dostali k jeho finálnej podobe, s ktorou ste spokojná?

Na začiatku som si naštudovala všetky návody na internete a objednala suroviny na ich výrobu. Najskôr som obrúsok vyrobila len z čistého vosku ale ten sa zalamoval a drolil. Navyše samotný vosk ostával aj na potravinách. Z videí som sa dozvedela, že bavlnená látka navoskovaná včelím voskom nestačí, do vosku sa pridáva aj živica a jojobový olej, aby boli obrúsky vláčne a funkčné aj viac ako rok. A tak som začala skúšať rôzne pomery vosku, živice a oleja. Zvolila som však nesprávny pomer a obrúsok bol príliš mastný od oleja, potom zas veľmi tvrdý, pretože som skúsila dať viac živice. Trvalo mi približne 2 roky, kým som našla tú správnu receptúru, s ktorou som bola spokojná, a s ktorou boli spokojní hlavne naši zákazníci. Voskové obrúsky a vrecká BajaBee sú teraz mäkké, primerane lepivé, flexibilné, ideálnej hrúbky, aby sa dobre tvarovali a navyše vydržia 1-2 roky. Asi po štyroch rokoch som zmenila receptúru a smrekovú živicu som zamenila za dammarovú a jojobový olej za repkový olej, aby mali obrúsky a vrecká menej intenzívnu vôňu. Po štyroch rokoch som naozaj spokojná s receptúrou.

 

bajabee 1

 

Takže ide o celkom náročný proces. Ako dlho teda trvá samotná výroba?

Voskové obrúsky som začala vyrábať roztopením spomínaných surovín (včelí vosk, živica, jojobový olej) v hrnci na nízkej teplote. Túto hmotu som zažehlila cez dva papiere na pečenie do látky, ktorú som si vopred narezala. Pokiaľ som vyrábala pár obrúskov denne, tento proces postačoval. Prichádzalo nám ale čoraz viac objednávok a ja som každý deň do polnoci stála so žehličkou za stolom. Dlhodobo to bolo nezvládnuteľné, tak som vymyslela nový proces. Obrúsky som voskovala v rúre na pečenie. Narezanú látku som zalievala voskovou hmotou. Tá sa vpila do látky, a potom som z rúry vyťahovala obrúsky po jednom a sušila. Tento proces po chvíľke vystriedala vyhrievaná platňa a valček, ktorým som nanášala voskovú hmotu na látku. Bol to efektívny proces ale vedela som, že zvyšujúci sa počet objednávok takto nezvládnem. Trvalo rok, kým sme s našim tímom konštruktérov vyvinuli voskovací stroj. Dnes už látku voskujeme na voskovacom stroji. Stále nám však ostalo veľa manuálnej práce ako narezať už navoskovanú látku na voskové obrúsky požadovanej veľkosti, poskladať či zabaliť obrúsky do obalov.

 

bajabee 6

 

Viem, že okrem obrúskov vyrábate aj vrecúška, je nejaký rozdiel v ich výrobe a využití?

Pri voskovaní vreciek je proces úplne iný. Látku najskôr navrstvíme na veľký stôl, rezačkou rozrežeme, zošívame jednotlivé vrecká, vyvrátime a vyžehlíme švy. Potom vrecko položíme vyhrievanú platňu a valčekom navoskujeme. Odlepíme ho od platne a držíme na vzduchu, kým vosková vrstva nevychladne. Poskladáme, zabalíme a uložíme na sklad. Týmito spôsobmi vieme vyrobiť 500 vreciek a 1 000 kusov obrúskov denne. Pre porovnanie, v začiatkoch to bolo zhruba do 100 kusov denne. Stále je to však drina ale naše včielky to veľmi baví. Voskové obrúsky aj voskové vrecká slúžia rovnako. Rozdiel vo funkčnosti nie je. Záleží, čo zákazník preferuje. Niektorí majú radšej obrúsky, pretože sú jednoduchšie na umývanie a niektorí zasa vrecká, pretože sa do nich ľahšie balia potraviny.

Čo všetko je možné do obrúskov a vrecúšok baliť, existuje niečo, čo neodporúčate?

Zabalíte do nich 90 % potravín, ktoré doma máte. Napríklad chlieb, rožky, sladké pečivo. Sú skvelé na zeleninu alebo ovocie. Koreňová zelenina v nich vydrží neuveriteľne dlhšie ako len voľne položená v chladničke. Napríklad mrkva vydrží chrumkavá aj dva týždne alebo rozkrojená uhorka 5 dní. Neodporúčame do nich baliť surové mäso alebo ryby, kvôli baktériám zo surového mäsa, ktoré sa dôkladne umyť nedajú.

 

bajabee 7

 

Obrúskom niektorí z nás aj pokrývajú napríklad misku alebo hrniec s už uvareným jedlom, je to v poriadku?

Áno, aj na to slúžia. Prikryť si môžete aj plech s koláčikom a vložiť ho do chladničky. Nesmie však byť teplý, aby sa voskový obrúsok neroztopil a neprilepil na teplý plech. U nás často prikrývame aj otvorené konzervy pre naše mačičky alebo väčšie jogurty, ak nedojeme.

Ako nám obrúsky dokážu predĺžiť trvanlivosť, kvalitu, farbu a iné požadované vlastnosti potravín?

Včelí vosk má zázračné konzervačné vlastnosti. Už naši predkovia používali včelí vosk, aby si uchovali potraviny dlhšie čerstvé. Voskový obrúsok pôsobí ako šupka, ktorá chráni potravinu pred stratou vlhkosti. Preto v nich vydržia potraviny dlhšie čerstvé.

Pre mňa dôležitá otázka, obrúsky používam denne, niektoré veľkosti viac, niektoré menej. Ako dlho mi vydržia v stave, že stále plnia svoju funkciu?

Voskové obrúsky aj vrecká majú životnosť 1-2 roky. Zhruba po roku, keď sa vosková vrstva opotrebuje, si ju môžete sami doma obnoviť. Na našom e-shope nájdete voskové včielky WorkerBee, ktorými si voskovú vrstvu obnovíte a obrúsok alebo vrecko bude ako nové a pripravené slúžiť ďalší rok.

 

bajabee 4

 

Je na obrúsku viditeľné, že už by sme ho mali vymeniť alebo už nepoužívať?

Ak je obrúsok alebo vrecko príliš znečistené a okom usúdite, že nie je vhodné už ani obnoviť voskovú vrstvu, je čas ho skompostovať alebo použiť ako prírodný podpaľovač na oheň. Tiež ho môžete nastrihať na pásiky a použiť na uväzovanie paradajok.

Aká je nevyhnutná údržba obrúskov, stačí teplá voda, alebo môžeme použiť aj prostriedok na čistenie riadu?

Je lepšie obrúsok umývať v studenej vode. Môžete použiť aj saponát a hubku, prípadne kefku. Vosková vrstva v studenej vode zatuhne a nezoškriabete ju. Teplá voda rozpúšťa voskovú vrstvu a obrúsok sa tým ničí. Príliš horúca voda naruší voskovú vrstvu, na obrúsku sa spravia žmolky, ktoré zostávajú na potravinách a tým sa stáva obrúsok nepoužiteľný.

 

bajabee 1

 

Napriek tomu, že ide o praktickú vec do domácnosti, osobne som takýto balíček dostala od kamarátky na Vianoce a veľmi ma potešil. Odporučili by ste aj takýto darček, prípadne máte nejaké špeciálne slávnostnejšie balenia setov na obdarovanie?

U nás to funguje tak, že keď je náš zákazník spokojný, nakúpi voskové obrúsky a vrecká celej rodine alebo kamarátom ako darčeky na meniny, narodeniny či Vianoce. Alebo len tak, keď chce potešiť svojich blízkych. Obaly našich produktov sú reprezentatívne a zaujmú na prvý pohľad. Nemusíte ich ani baliť do darčekového papiera, pretože vyniknú krásnym dizajnom. Pre špeciálnejšie príležitosti máme aj darčekové boxy, ktoré obsahujú výber našich najpredávanejších produktov.

 

bajabee 8 bajabee 3

 

Na záver by ma zaujímal progres v ponuke a dopyte obrúskov a vrecúšok. Zmenilo sa počas rokov, ktorým sa tejto práci venujete, správanie zákazníkov? Zaujíma ich táto téma viac ako v minulosti, zvyšuje sa dopyt, čo oceňujú pri tomto produkte najviac, prípadne presvedčili ste na ich používanie nedôverčivých klientov?

Na začiatku to bolo ťažšie. Voskové obrúsky a vrecká poznali len ekologickí nadšenci a povedomie o obrúskoch nebolo medzi ľuďmi rozšírené. Vo videách sme museli veľa vysvetľovať, ukazovať ako sa s obrúskami narába, balí, ako sa umývajú a podobne. Teraz si už veľa ľudí osvojilo používanie voskových obrúskov a vracajú sa, aby si dokúpili a kupujú aj svojim známym, pretože sú spokojní. Dnes už je známe, že voskové obrúsky a vrecká sú určené do každej domácnosti, kde sa nakupujú potraviny a pravidelne sa varí. Voskové obrúsky či vrecká sú obľúbené aj u mamičiek školákov. Balia im do nich desiatu do školy alebo výlety. Veľa našich zákazníkov nám napíše, že sú veľmi milo prekvapení ako dobre to funguje, a že naozaj tá rozkrojená polovica papriky im vydržala 5 dní akoby ju rozkrojili pred pár hodinami. Naši zákazníci nás odporúčajú ďalej a to je pre nás tá najlepšia reklama. Takéto správy nás vždy milo potešila.

Viac informácií: www.bajabee.com
Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Barbora Ďurišová, BajaBee

ZDIEĽAJTE NÁS