Rovnako ako môžeme vyjadriť našu individualitu a naše ciele prostredníctvom toho, ako sa obliekame a stravujeme, aj vzhľad a dizajn nášho domova môže odrážať naše vnútorné nastavenie a hodnoty. Zariadiť si domácnosť udržateľne a premyslene a je našou vedomou voľbou.

 

udržateľny domov uvod 1

 

Nadčasové štýly a priestory

V priebehu času sa mení náš vkus i praktické potreby. Dôležitým udržateľným konceptom interiérového dizajnu je vytvoriť priestory, ktoré sa môžu vyvíjať a prispôsobovať spolu s nami. To dokážeme výberom funkčného, odolného a ľahko udržiavateľného nábytku v neutrálnych farebných paletách s možnosťou jeho využitia na viac účelov a vo viacerých miestnostiach.

 

udržateľnosť poťahy tikauo

Foto: Poťahy z recyklovanej bavlny, autor: Tikauo, Great Britain

Udržateľné materiály

Výber materiálov, z ktorých je vyrobený nábytok alebo iné interiérové doplnky je taktiež kľúčovým faktom pri riešení udržateľnosti interiéru. Prírodné materiály ako drevo, bambus a korok sú biologicky odbúrateľné a za predpokladu, že ich spracovanie bolo kombinované s použitím organických, netoxických farieb a voskov prinášajú nielen kus estetiky, ale prispievajú tiež k zdravému vnútornému prostrediu. Odolné materiály navyše vydržia a dajú sa opätovne použiť, recyklovať alebo upcyklovať.

 

udržateľnosť rolka

Foto: Držiak na nástenný papierový valec, autor: George and Willy

Etická výroba

V realite je takmer nemožné poznať celý príbeh vzniku produktu a všetkého, čo za ním stojí. Ideálne by bolo vlastniť nábytok a doplnky, ktoré boli vyrobené v súlade s dodržiavaním ľudských práv, remeselníkmi a ľuďmi, ktorí boli za svoju prácu spravodlivo odmenení.

 

udržateľnosť steny george and willy

Foto: Stenový organizér, autor: George and Willy

Cestou by mohlo byť nakupovanie produktov od spoločností, ktoré sa zaviazali k etickej výrobe a spoločensky zodpovedným obchodným praktikám na zabezpečenie sociálne spravodlivej budúcnosti. Taktiež nákup použitého nábytku alebo kusov vyrobených z regenerovaného dreva a recyklovaných materiálov nám na druhej strane pomáha vytvárať interiéry, ktoré sú etické a štýlové.

Pripravila: Petra Adamcová

 

ZDIEĽAJTE NÁS