Aj malé zmeny pomôžu redukovať vašu uhlíkovú stopu. Ak neviete ako na to, začnite postupne. Napríklad vymeňte veci, ktoré používate denne za ekologickejšie verzie. Prečítajte si tipy na produkty, ktoré viete ľahko nahradiť.

voda priroda ekobyvanie1

                                                                Zdroj: unsplash.com

Čo sú ekologické produkty?

Ekologické produkty majú menší dopad na životné prostredie. Hoci v Európe nie sú zavedené naň presné štandardy a požiadavky, musia spĺňať určité kritériá. Za ekologický produkt podľa nich považujeme výrobok, ktorý je vyrobený z prírodných materiálov. Tie sú totiž lepšie ako umelo vyrobené plastové a syntetické materiály.

Udržateľnosť sa tiež posudzuje podľa životnosti výrobku a či po skončení môže byť recyklovaný alebo inak použitý. Ekologický produkt by sa mal dať ľahko opraviť a náhradné diely by mali byť dostupné. Pri výbere sa tiež zamerajte aj na pôvod. Pretože, ak si kúpite „eco-friendly“ produkt z opačnej strany planéty, jeho doprava vytvorí zbytočnú uhlíkovú stopu.

zelenina ekobyvanie1

                                                                Zdroj: unsplash.com

Kompostovateľné obaly na mobil

Tradičné puzdrá na mobil sú vyrobené len na konkrétne modely. Preto ak zmeníte mobil, už vám na nový nepasuje. Väčšina z nich sa navyše nedá ani recyklovať, a tak skončia na skládkach odpadu, kde sa rozkladajú stovky rokov. Plastové obaly na mobil môžete tak vymeniť za ekologickejšie verzie, ako napríklad obaly na mobil z dreva.

Na trhu takisto nájdete hneď niekoľko výrobcov, ktorý využívajú kompostovateľné materiály. Ak však chcete plastový obal, vyberajte radšej od lokálnych výrobcov, ktorí ich nedovážajú z Číny.

Voskové obaly

Voskové obaly sú skvelou alternatívou k jednorazovým potravinovým fóliám. Vyrábajú sa buď zo včelieho, alebo sójového vosku. Majú antibakteriálne a konzervačné vlastnosti, vďaka ktorým v nich potraviny vydržia dlhšie.

Môžete v nich skladovať ovocie, zeleninu či syr, alebo dokonca pečivo. Takisto nimi prikryjete misky aj taniere. Obaly sú totiž ohybné a prispôsobia sa akémukoľvek tvaru potravín či nádoby. Po použití ich len opláchnete vlažnou vodou a necháte vysušiť.

osi vosk 1ekobyvanie

                                                               Zdroj: Unsplash.com

Znovupoužiteľné fľaše

Aj keď sa jednorazové sklenené fľaše dajú recyklovať donekonečna, sú z pohľadu ekológie jedným z najhorších obalov. No ak sa rozhodnete ich využívať na opätovné použitie, sú lepšou voľbou než plastové. Plastové fľaše totiž môžu obsahovať škodlivé chemikálie, ktoré sa dostanú do vody. Fľaše zo skla, naopak, neobsahujú žiadne škodlivé chemikálie.

Existujú tiež nerezové fľaše, ktoré vo všeobecnosti navyše lepšie izolujú. Vaše nápoje tak vydržia buď teplé, alebo studené dlhšie než v iných fľašiach. Vydržia oveľa dlhšie než tie z plastových materiálov. Pri výbere si však dajte pozor, aby neobsahovali hliník.

 

ZDIEĽAJTE NÁS