Stavba na predmestí mestečka Moravský Krumlov sa svojim vzhľadom nevymyká pôvodným typom rodinných domov z minulosti, akých stoja na Slovensku a v Česku tisíce. S tradičným tvarovým archetypom a výrazom. 

 

rodinny dom polanka 9

 

Avšak aj v tomto prípade má klasika a tradícia mnohé pozitívne vlastnosti. Preto architekt Radek Pasternák rešpektoval pôvodný ráz domu, avšak jeho prestavba dala celej stavbe moderný a radikálny ráz.

Kontrastné farby i voľba materiálov

Voľba materiálov a farieb je provokatívne riešená v kontrastnom prevedení. Na fasáde sa nachádza čierna stierková omietka, na streche čierna falcovaná krytina. Protikladom je vytvorenie hraníc exteriéru a interiéru domu v drevenom obložení. Ako prezrádza hlavný architekt štúdia CL3, „čierna farba nebola vybraná náhodne. Je v nej skrytá symbolika „diery“. Novostavba totiž vypĺňa dieru po pôvodnom dome, ktorý nebol niekoľko rokov obývaný.“

 

rodinny dom polanka 1

rodinny dom polanka 8

 

Navonok krytý dom sa plne otvára do záhrady

Zo strany ulice pôsobí dom uzavretým dojmom. Do záhrady sa naopak plne otvára prostredníctvom veľkej presklenej plochy. Interiér je farebne a materiálovo postavený na materiálovej textúre a odhalení základnej konštrukcie objektu. Celému priestoru dominujú cementové stierkové podlahy, pohľadové betóny na strope a biela maľovka na stenách. Na túto farebnosť nadväzuje aj práca so vstavaným nábytkom, kde opäť prevláda biela farba doplnená o výrazné dubové masívne prvky.

 

rodinny dom polanka 2 rodinny dom polanka 2

rodinny dom polanka 7

Tradičná dispozícia domu zostala akceptovaná

Aj dispozične stavba reaguje na tradičné princípy tunajšej zástavby. Prevádzkovo je delená na dva základné celky - prejazdnú garáž s pôdou a na časť určenú na bývanie. Dom stojí na betónových základoch a doske, je vymurovaný z vápennopieskových tehál, stropná konštrukcia je tvorená pomocou železobetónu. Krov je riešený pomocou drevených „I“ väzníkov.

 

rodinny dom polanka 6 rodinny dom polanka 5

 

rodinny dom polanka 4

Dom spĺňa kritéria pasívneho domu

Vonkajší plášť a krov domu sú zateplené tak, aby spolu s technickým riešením zdravotno-technických inštalácií energeticky spĺňali požiadavky pre pasívny dom. Dom je vykurovaný pomocou tepelného čerpadla systému zem-voda, ktoré dokáže nielen v zime kúriť, ale v lete dom aj pasívne. V dome tiež funguje riadená rekuperácia vzduchu.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Tomáš Slavík

ZDIEĽAJTE NÁS