V škandinávskych lesoch pribudli do korún štyroch borovicových stromov malé drevené kabíny. Domčeky sú prístupné len pešo, dvadsať minútovou túrou cez les obklopujúce nórsku Oddu. Strmý, husto zalesnený chodník sa postupne otvára a odhaľuje vyvýšenú drevenú lávku, ktorá vedie hostí k vchodovým dverám domčeka na strome.

 

woodnest 0 uvod

Foto: Woodnest Norway

Cieľom tohto dovolenkového projektu je priviesť hostí čo najbližšie k prírode, bez toho, aby sa museli vzdať komfortu a luxusu. Interiér domčekov je inšpirovaný škandinávskym dizajnom a preferenciou prezentácie práce domácich umelcov a lokálnych remeselných produktov.

 

woodnest 1

Foto: Woodnest Norway

Drevený interiér i exteriér

S malou uhlíkovou stopou a rozlohou len 14 metrov štvorcových sa tieto domčeky na strome dokonale prispôsobia svojmu prírodnému prostrediu. Všetky kabíny disponujú malou kuchynkou, sú vybavené ručne vyrezávanou drevenou vaňou a priestorovo úspornou posteľou, ktorá sa spúšťa zo stropu stlačením tlačidla. 

 

woodnest 4

woodnest 2

Foto: Woodnest Norway

Kabína je situovaná vo výške šesť metrov nad zemou a pripevnená k stromu je radiálne oceľovým golierom. Exteriér chatky je obložený neupravenými prírodnými drevenými šindľami, ktoré časom prirodzene zostarnú, aby harmonizovali s prírodným prostredím. Z okien domčeka si hostia môžu vychutnať vzdialený výhľad ponad stromy na neďaleký fjord a všadeprítomné lesy naokolo.

 

woodnest 3

Foto: Woodnest Norway

Keď sa sen premení na skutočnosť

Zakladatelia spoločnosti Woodnest, Kjartan a Sally, ktorí sú zároveň aj autormi projektu, hovoria o myšlienke postavenia prvého domčeka v korunách stromov s nádychom romantiky. Sally mala sen spať v domčeku na strome a Kjartan si už v detstve takýto domček chcel postaviť. Sen sa zrealizoval a dnes je skutočnosťou.

 

woodnest 2

Foto: Woodnest Norway

Celý projekt Woodnest je skúmaním potenciálu dreva ako stavebného materiálu a vzdáva hold tradičnej nórskej drevenej architektúre.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Woodnest Norway

ZDIEĽAJTE NÁS