Už onedlho má v severnej časti holandského hlavného mesta Amsterdam vyrásť nová výšková budova. Jej projekt je príkladom toho, ako sa udržateľný, moderný dizajn dokáže dokonale integrovať do historického centra mesta.

 

brink veza amsterdam 4 uvod

 

Rezidenčná veža je navyše nastavená tak, aby vytvorila "energeticky pozitívnu, zelenú a inkluzívnu štvrť". V 28-poschodovej veži sa bude nachádzať priestor na komerčné využitie a priestor s bytovými jednotkami na ploche viac ako 30 tisíc metrov štvorcových. Zo 408 bytových jednotiek je 120 bytov sociálnych a cenovo dostupných aj pre ľudí s nižšími príjmami.

V budove je naplánované aj vybudovanie zariadenia rezidenčnej starostlivosti v kombinácii s komunitným centrom, spoločnou strechou, vnútornou záhradou a prídavnými priestormi ako je coworkingové a bowlingové centrum s reštauráciou a rôzne menšie maloobchodné a stravovacie zariadenia.

 

brink veza amsterdam 1

 

Energeticky pozitívna budova

Brink Tower bude po postavení budovou, ktorá generuje viac energie, ako spotrebuje, a to vďaka fotovoltaike na terasách a fasádach a viacerým energeticky úsporným opatreniam, vrátane systému akumulácie tepelnej energie v kolektoroch podzemnej vody.

Strana veže orientovaná do mestskej štvrte Van der Pek má štíhly tvar s kaskádou zelených, spoločných strešných terás a záhrad, kde sa obyvatelia môžu stretávať. Na novú úroveň je tu posunutá aj biodiverzita, a to nielen výberom vegetácie, ale aj naplánovanými hniezdami a zákutiami pre vtáky a hmyz. Brink Tower chce pripomenúť, že ľudstvo a príroda môžu koexistovať v harmónii aj v meste.

 

brink veza amsterdam 2 uvod

 

Úcta k histórii a tradíciám mesta

Vzhľadovo má veža projektovaný fasádny obklad z červených tehál, čo odkazuje na architektúru Amsterdamskej školy z roku 1920, ktorá je charakteristická pre celú mestskú štvrť Van der Pek v jej bezprostrednej blízkosti. Murivo je integrované s betónovými pásmi a detailmi na fasádach, ktoré zo všetkých strán rámujú okná v plnej výške.

 

brink veza amsterdam 3

 

Ďalším odkazom na lokalitu je názov projektu. Zo starého holandského slova "Brink", čo znamená zelený otvorený priestor, kde sa ľudia navzájom stretávajú.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Mecanoo Architecten

ZDIEĽAJTE NÁS