Asi už dávno našťastie odzvonilo časom, keď sa od jari do jesene denne štartovali kosačky na záhradách rodinných domov, v záujme udržania čo najkratšieho pokoseného, hustého trávnika na štýl anglických záhrad.

 

trávnik 0 uvod

 

Tento na prvý pohľad krásny a udržiavaný trávnik však pre prírodu a naše prostredie nie je až takou výhrou.

Pomáha a je potešením pre oči

Tráva, ktorá je vyššia, druhovo rozmanitejšia, kombinovaná napríklad s lúčnymi kvetmi a inými rastlinami, podľa odborníkov lepšie zadržiava zrážky, zlepšuje mikroklímu, obmedzuje pôdnu eróziu a znižuje prašnosť. Je domovom, útočiskom a zásobárňou potravy pre hmyz, vtáky a drobné živočíchy. Práve rôzne rastliny, ako skorocel, púpava alebo sedmokrásky majú dlhší koreňový systém. Vďaka tomu trávnik nevysychá a nepotrebuje žiadne hnojivá a podporovače rastu v porovnaní s klasickým anglickým trávnikom. Počas dlhodobého sucha môže aj „prirodzený lúčny“ trávnik zožltnúť, ale neuhynie, a po prvých zrážkach znovu ožíva.

K podobným krokom a príklonu pozvania prírody do trávnikov v našich uliciach sa už rozhodli aj v mnohých slovenských mestách. Vybrané plochy v určitých obdobiach nekosia a nechávajú na nich kvitnúce rastliny.

 

trávnik 2

 

Ako sa starať o trávnik?

Apelovať na uvažovanie o tom, ako pomôcť prírode, zvieratám a v konečnom dôsledku aj nám samým pri údržbe a realizácii trávnika odporúča aj ochranca prírody Miroslav Martinka. Hovorí o týchto jednoduchých pravidlách:

  • Nemajte úplne sterilný trávnik, čo v praxi znamená, že dáte priestor aj ,,náhodným,, rastlinkám na pozemku, čím sa zvýši početnosť a rozmanitosť druhov, ktoré sa tam začnú vyskytovať.
  • Nepoužívajte bežnú kosačku, ktorá všetku trávu zbiera do koša a tým zabíja množstvo živočíchov, ale pri kosení požívajte radšej krovinorez s kotúčom (nie s lankom). Najšetrnejšie je ručné kosenie.
  • Kompostujte namiesto mulčovania, pretože tým, že sa tráva pomulčuje na čo najmenšie kúsky, zaniká šanca na prežitie akýmkoľvek druhom živočíchov. Naopak kompostovanú trávu je možné ďalej využiť ako hnojivo.
  • Mozaikovité kosenie - spôsob tohto kosenia spočíva v tom, že sa nekosí celá plocha, ale ponechávajú sa časti s vyššou trávou, čím vzniká priestor pre život hmyzu, vtákov i drobných živočíchov a kvetov.
  • Ak sa kosí lúka, najideálnejšie je pokosenú trávu nechať na ploche niekoľko dní, čím sa dosiahne to, že rastliny sa vysemenia. Následne sa môže plocha pohrabať.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS