Heliodom je pasívny solárny dom, ktoré je postavený podľa presne sledovanej a vypočítanej dráhy slnka v jednotlivých ročných obdobiach a denných cykloch. Severná strana konštrukcie – šikmá strecha je opísaná dráhou slnka v čase zimného slnovratu, zatiaľ čo presklená fasáda na juhu sleduje slnečnú dráhu letného slnovratu.

 

heliodom 1

 

Vďaka tomu počas horúcich mesiacov poskytuje obyvateľom tieň a komfortný chládok, v zime, keď je slnko nižšie nad obzorom umožňuje prenikanie slnečného svetla a uvoľňuje akumulované teplo do interiéru tak, aby mal dom príjemnú teplotu a hrejivosť.

 

heliodom 2

 

Autorom architektonického návrhu Heliodomu je francúzsky dizajnér nábytku Eric Wasser, ktorý túžil pre seba vytvoriť dom šetrný k životnému prostrediu. „Každý môže urobiť niečo pre ochranu životného prostredia. Ako dizajnér a človek s tvorivými nápadmi som túžil po bývaní, ktoré bude prínosom nielen pre mňa a moju rodinu, ale aj pre ekológiu. Tepelná a energetická bilancia budov má dnes a bude mať čoraz zásadnejší význam. Cieľom bolo skúsiť a postupne zovšeobecniť výstavbu sebestačných energetických domov. Heliodom je mojou odpoveďou a prínosom, ktorý reaguje na tento cieľ bioklimatickou architektúrou inšpirovanou slnečnými trajektóriami," hovorí o projekte Eric Wasser. Simulácie v súlade s normami RT2000 umožnili overiť teoretický model Heliodomu a predpokladom je, že Heliodom dosahuje úspory energie v rozmedzí 80 a 90 percent v porovnaní s bežnou budovou.

 

heliodom 3

 

Prvý prototyp tejto budovy postavili už v roku 2008 s rozlohou 208 metrov štvorcových. Rám tohto i ďalších Heliodomov vyrobili lokálne a s podporou miestnych firiem. Budovy majú betónové základy na zabezpečenie dobrej tepelnej zotrvačnosti. Solárne panely na okraji strechy zásobujú systém teplej vody. Toto špecifické umiestnenie zabraňuje prehriatiu solárnych panelov, čo býva v lete bežným problémom.

 

heliodom 4

 

Koncept Heliodomu dnes dosahuje výnimočnú kompaktnosť budovy a umožňuje variácie prostredníctvom viacerých stavebných foriem. Môže byť riešený ako prístavba mestského domu, rekreačnej chaty, ale aj ako samostatný bungalov, malý obytný záhradný dom, kancelária a podobne. Netypický tvar domu, ktorý má svojich zástancov i odporcov je rozhodne príkladom bioklimatickej architektúry predstavujúcej súlad človeka a prírody.

Pripravila: Petra Adamcová

Foto: Heliodom

ZDIEĽAJTE NÁS