Zelená je v súčasnosti in. Nemyslíme tým na farbu oblečenia, ale na preferenciu ochrany životného prostredia a využívanie udržateľných zdrojov. Aj na Slovensku sa do všeobecného povedomia ľudí dostala potreba chrániť životné prostredie a neznehodnocovať si prírodu, ktorá nás obklopuje. 

 
 
ekologicky vyber nabytku dreveny interier prirodne materialy v byte ekobyvanie sk
 foto: shutterstock.com
 
 
Radšej jeden poriadny kus, než tri nekvalitné 
Pristavme sa pri výbere a kúpe nábytku do domácnosti. Samozrejme, drevo nie je práve najekologickejší materiál, no na druhej strane, čo iné sa dá použiť na výrobu nábytku? Veľa toho naozaj nie je, preto berme drevo ako bernú mincu. Nie je však drevo ako drevo, a to platí doslova. Tak napríklad nábytok z masívu je určite ekologickejší, pretože sa pri jeho spracovaní využíva výhradne kvalitný prírodný materiál. Nenájdete tam žiadne piliny či odpad. A hlavne – je naozaj lepšie kúpiť si jeden poriadny kus nábytku než tri nekvalitné. Pretože ten jeden kvalitný kus vám vydrží povedzme desať rokov, kým pri nekvalitných kupujete stále nové a nové kusy. Jednoduchá matematika vám napovie, že je naozaj ekologickejšie a lepšie zameriavať sa v prvom rade na kvalitu, až potom na cenu. 
 
 
Nebojte sa experimentovať
Bez odvahy niet slávy. Ak budete svoj byt zariaďovať stále rovnako a budete využívať rovnaké druhy nábytku, tak sa nečudujte, že aj ekologická stránka bude v tomto prípade zaostávať. Pokiaľ si však vyberiete napríklad moderný indický nábytok vyrobený z masívu, tak zistíte, že práve takáto zmena môže byť prospešná. Automaticky totiž získavate do domácnosti niečo nové a zaujímavé. A ako sme už spomenuli vyššie, indický nábytok z masívu patrí medzi tie najkvalitnejšie a tak vám vydrží vo výbornom stave aj niekoľko rokov. Nemusíte teda stále dokupovať nové a nové kusy nábytku, čím by ste neboli veľmi ohľaduplní k životnému prostrediu. 
 
 
Prevetrajte svoju spálňu
Spálňa patrí medzi naše najobľúbenejšie miesta. A s úsmevom dodáme, že bez ohľadu na to, čo v nej radi robíte. Keďže v spálni spíme, je veľmi dôležité starať sa o to, aby spálňa bola čistá a prevzdušnená. Pre kvalitu spánku nie je nič horšie, ako keď je v spálni „natrieskaný“ obrovský staromódny nábytok, na ktorý akurát tak sadá prach. Opäť môžeme odporučiť postele z masívu, ktoré sú mimoriadne pohodlné a kvalitné. Bavíme sa aj o udržateľnej stránke, pretože takáto posteľ naozaj vydrží dlho a jej kúpou sa „zahojíte“ na dlhé roky dopredu. Predsa len, spánok je základom šťastného života a preto by v živote každého z nás mal hrať dôležitú úlohu. 
 
 
 
zdroj foto: shutterstock.com
 
 
ZDIEĽAJTE NÁS