multifunkcne projektyFasáda je dôležitou súčasťou dialógov o architektúre, môže rozdeľovať alebo spájať, môže byť potlačená alebo vyzdvihnutá do popredia ako signálny bod. Neslúži len na ochranu pred poveternostnými vplyvmi, ale odzrkadľuje aktuálny duch doby, v ktorej bola vybudovaná.

Význam obvodového plášťa za ostatné roky výrazne vzrástol vďaka novým technológiám. Okrem pôvodnej funkcii musí spĺňať požiadavky na energetickú efektivitu, trvalo udržateľný rozvoj a pozitívny vplyv na životné prostredie.




Solárna fasáda

Trhovú hodnotu budov určuje v súčasnosti v rozhodujúcej miere aspekt trvalo udržateľného rozvoja. Výstavba efektívna z hľadiska nákladov a času, flexibilná modulová výstavba, optimalizovaná priestorová klíma a využitie solárnej energie zvyšujú atraktivitu nehnuteľností. Solárna tenkovrstvá technológia je predurčená na fasádu. Rozširuje pôvodné možnosti tvarovania a dizajnu modulov vzhľadom na veľkosť, tvar, štruktúru, transparentnosť a opticky homogénny povrch. Zatiaľ čo dizajn fotovoltických strešných modulov bol podriadený technickým aspektom, ako sú výkon, nasmerovanie na slnko a náklady, vzhľad fasádnych modulov je čoraz dôležitejší, a to bez toho, aby sa zabudlo na energetický úžitok.

"Moderné fasády sú technológiami najvyššej kvality, elektrárňami aj hospodárskymi faktormi. Fotovoltické zariadenia integrované do budovy spájajú estetiku s funkcionalitou a navyše, elektrina je produkovaná bez akýchkoľvek emisií."

Dom vo fjorde Schlei

Mestský dom so šiestimi apartmánmi bol navrhnutý tak, aby sa čo najlepšie hodil do krásneho prírodného prostredia pri pobreží Baltského mora v severonemeckom meste Schleswig. Architekt Paul Sindram a investorka sa zhodli, že pri návrhu využijú niečo celkom nové a orientované na budúcnosť.

Inteligentné opláštenie budovy

Schüco 2º je nový, energeticky efektívny a architektonicky prepracovaný systém inteligentného opláštenia budov, určený prioritne pre novostavby. Je založený na dvoch základných energeticky aktívnych komponentoch: pohyblivých funkčných vrstvách (tepelneizolačnej, tieniacej, fotovoltaickej) a na termoaktívnych stenových prvkoch. Adaptabilita jednotlivých funkčných vrstiev voči vonkajšiemu a vnútornému prostrediu vedie k maximálnej energetickej efektívnosti budovy.

"Vďaka premene a vzájomnej súhre pevných a pohyblivých panelov konceptu 2° vzniká na fasáde dynamika, ktorá vychádza z prímorského prostredia fjordu pri Baltskom mori."

Energia plus

Ťažisko projektu ležalo, okrem kvalitného dizajnu, na komplexnom energetickom koncepte. V porovnaní s budovou postavenou podľa prísnych pravidiel normy EnEV 2009 dosahuje viacbytový referenčný dom výrazné zníženie energetickej spotreby na vykurovanie, chladenie a kllimatizáciu. Ročná spotreba tepla 15 KWh/m2 je takmer na úrovni pasívneho domu. Zatiaľ čo pasívne domy môžu mať veľké okenné otvory len na južnej fasáde, mestský dom vo fjorde Schlei ich má vďaka novým prvkom konceptu 2° aj na severnej, západnej a východnej strane. Prostredníctvom integrovaných tenkovrstvých prvkov a dodatočných 36 fotovoltických článkov na streche vyprodukuje viac primárnej energie ako potrebuje na svoju prevádzku. Nadbytok primárnej energie sa odvádza do mestskej siete. Integrovanou súčasťou energetického konceptu je aj napojenie na diaľkovú sieť teplovodu mestského podniku Schleswiger. Pre tento spôsob vykurovania sa architekti rozhodli nielen z ekologických a ekonomických dôvodov, ale aj preto, že teplo z diaľkovodov dosahuje nízky faktor primárnej energie.

TEXT Michaela Krahulcová, Ivona Partmanová
FOTO Schüco

Viac sa dočítate na str. 50 - 54

Tento článok vyšiel v publikácii Ekobývanie 2012

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/multifunkcne_projekty_revolucia_v_architekture/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS