eXworks foto 08

Drevostavbou roka 2015 v hodnotení odborníkov sa stal unikátny plávajúci dom. Komisia expertov ocenila na dome stojacom na pontóne jeho eleganciu, vysoké estetické hodnoty a technologické spracovanie.

 

Súťaž Drevostavba roka zorganizovala už po piatykrát Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky. Zámerom podujatia je podpora dreva ako domácej strategickej obnoviteľnej suroviny 21. storočia v stavebníctve. Kým hodnotenie verejnosti ešte stále trvá a bude uzavreté na výstave CONECO/RACIOENERGIA (6.4. – 9. 4. 2016), najlepší slovenskí odborníci na drevostavby už majú svoje poradie jasné. Na nitrianskom výstavisku počas výstavy Nábytok a Bývanie 2016 vyhlásili za víťaza v hodnotení odbornej poroty Plávajúci dom Oliver od spoločnosti WHC Bratislava. Na druhom mieste sa umiestnil Trnavský RELAX AQUA & SPA, trojkou vo výbere poroty bol EcoCube Max+ a štvrtým oceneným finalistom prístavba k budove telocvične na Prvom súkromnom gymnáziu na Bajkalskej ulici v Bratislave.


Kvalita nezaostáva za Európou


Do súťaže sa v tomto roku prihlásilo 14 drevostavieb. Predseda poroty Jozef Štefko z Katedry Drevených stavieb na zvolenskej Drevárskej fakulte mohol skonštatovať, že v porovnaní s vlaňajším rokom vzrástol nielen počet nominácií, ale aj mimoriadnych projektov. „Vlani bol jeden možno dva, teraz už tri alebo štyri. Pribúdajú atypické stavby, výnimočné stavby, haly, školské budovy, kde drevo patri a má nezastupiteľne miesto,“ skonštatoval Jozef Štefko po vyhlásení víťazov.  „Všetky štyri ocenené stavby, ktoré vybrala porota, sú výnimočné. Sú výnimočné svojim architektonickým výrazom, funkciou a konštrukčným systémom, pretože prinášajú niečo nové,“ dodal.

 

DSC 4818


Profesor zo zvolenskej Technickej univerzity si pozval do hodnotiaceho tímu odborníkov z univerzitného prostredia a zo sveta  architektúry, ktorí rozumejú drevu, jeho tektonike a výrazovým prostriedkom a sú známi svojimi prácami z teórie architektúry. Uznávaná teoretička architektúry Eva Teplanová, docent na Stavebnej fakulte  STU v Bratislave Jaroslav Sandanus ako odborník na drevené stavebné konštrukcie a výskumno-vývojový pracovník inštitútu Holzforschung Austria Jozef Bednar hodnotili statický koncept, konštrukciu, technický realizáciu a viaceré ďalšie detaily prihlásených stavieb. Šéf poroty Jozef Štefko skonštatoval, že čo sa týka kvality, slovenský stavebný sektor v oblasti montovaných drevostavieb v ničom nezaostáva za západom. Viaceré slovenské firmy sa uchytili na náročnom rakúskom trhu. Za kratší koniec však ťaháme v počte realizácii.

 

Ecocube Plus 02


Pasívna štandard víťaznej drevostavby


Rekreačný dom na pontónovom základe ocenili porotcovia pre skĺbenie technického diela, čistého dispozičného riešenia, architektonicko-kompozičného riešenia v nadväznosti na osadenie v prírodnom prostredí. „Využíva vo svoj prospech atraktívne prírodné prostredie a zároveň mu nekonkuruje. Rozložením, ale aj veľkosťou jednotlivých exteriérových obytných plôch - pontónov - v tomto kontexte sa javí ako prirodzené plynulé prepojenie exteriéru s interiérom. Výrazným vkladom k technickému riešeniu je aj zvládnutie energetickej náročnosti na prevádzku: filtrácia vody, biologická čistiareň vôd, i celkové technické vybavenie zabezpečujúce nízku spotrebu energie,“ uvádza sa v stanovisku poroty.


Rekreačná plávajúca drevostavba na pontóne s rozmerom 14 krát 13,5 metra je navrhnutá ako pasívna drevostavba a možno ju používať aj na celoročné bývanie. Projekt Oliver architektiek Márie Klaučovej a Diany Šajdovej si vyslúžil primát v konkurencii zvučných mien. A to napriek tomu, že realizátor stavby svoju prihlášku do súťaže poslal vôbec po prvýkrát. Konateľ spoločnosti Róbert Lukáč tvrdí, že poraziť zvučné mená nebolo ich cieľom. „Bola to výzva a výzva je niečo, čo vás posunie dopredu. Kde treba vyriešiť množstvo problémov. Bola to výzva pre architektov aj inžinierov, pretože stavba sa realizovala na pontóne. Verím, že aj takéto stavby nás posunú všetkých ďalej.“

 

DSC 4822


„Keď sme k miestu išli po prvýkrát, bolo mi do plaču, keď som videl prístupovú cestu. Vylial sa tam Dunaj a bahna tam bolo neúrekom,“ dopĺňa druhý z bratov Lukáčovcov Marián. Stavali sme to skoro rok, kým pri montovaných domoch je doba výstavby tri až štyri mesiace. Investor mal s nami trpezlivosť, čo je dôležité, aby sme mali na prácu pokoj. Radšej počkal, aby sa všetko dokončilo v intervaloch aké vyhovujú nám.“  Svoj názor na drevostavbu môže ešte stále vyjadriť laická verejnosť. Internetové hlasovanie bude uzavreté v prvej polovici apríla.

 

Výsledky odbornej časti súťaže „Drevostavba roka 2015“


Prvé miesto:     Plávajúci dom Oliver od WHC, s. r. o., Bratislava
Druhé miesto:  Trnava - RELAX AQUA & SPA od Kontaktingu krov hrou, s. r. o.,
Tretie miesto:   EcoCube Max+ od ForDom s. r. o.,
Štvrté miesto:   Prístavba 1. SG k budove telocvične, Bajkalská 20, Bratislava od TECTUM NOVUM, a.s.

 

Hodnotiace stanovisko poroty k oceneným stavbám


Plávajúci dom Oliver
Vynikajúca ukážku skĺbenia technického diela, čistého dispozično-prevádzkového riešenia, architektonicko-kompozičného riešenia v nadväznosti na osadenie v prírodnom prostredí. Rekreačný dom v symbióze s jazernou (riečnou) plochou a lesným porastom, v modernom jazyku a jednoznačne čitateľnom výrazovom jednoduchom stvárnení, s priznaním dreva aj zo strany exteriéru a zároveň priznaním „lodného charakteru“ v hybridnej oceľovo-drevenej konštrukcii,  technických doplnkoch, zámočníckych výrobkov, tieniacej technike atď. sa stalo uceleným dielom vysokých estetických hodnôt, ktoré využíva vo svoj prospech atraktívne prírodné prostredie a zároveň mu nekonkuruje. Rozložením, ale aj veľkosťou jednotlivých exteriérových obytných plôch – pontónov v tomto kontexte sa javí ako prirodzené plynulé prepojenie exteriéru s interiérom. Výrazným vkladom k technickému riešeniu je aj zvládnutie energetickej náročnosti na prevádzku: filtrácia vody, biologická čistiareň vôd, i celkové technické vybavenie zabezpečujúce nízku spotrebu energie.

 

eXworks foto 05

 

Trnava - RELAX AQUA & SPA
Veľké zadanie s vysokými nárokmi na rôznorodosť funkčných plôch. Prezentovaná stavba je vzhľadom na veľké rozpony, ktoré sú podmienené bazénovou halou, riešená ako hybridný stenový, skeletový systém železobetónový v kombinácii s drevenými lepenými väzníkmi. Autor priznáva konštrukciu v interiéri. Čistým líniám a kráse drevených prvkov lepených väzníkov so skrytými spojmi dodáva prídavnú hodnotu citlivo zvolenými drevenými obkladmi obvodových zvislých a vodorovných konštrukcií. Dynamicky stvárňuje a priznáva v interiéri konštrukciu železobetóvých stĺpov a prekladov zvýraznených ešte aj ich vlastnou dualitou, stretajú sa tu dva svety: svet prírodného, avšak kultivovaného ľudskou rukou v pravidelnej rytmizácii, v kontraste s technickým dneškom a jeho tvrdou realitou v podobe betónových nosných pilierov evokujúcich dopravné viadukty. Vodné plochy bazénov zámerne koncipuje do mäkších prírodných tvarov. Celý priestor pôsobí čisto a kultivovane.
Zo strany exteriéru stavba má stavba súčasný a moderný výraz.

 

EcoCube Max+
Rodinný dom EcoCube Max+ prináša so sebou príklad zvládnutia vysoko sofistikovaného technického riešenia využitia energetických zdrojov, výsledkom čoho je takmer nulová potreba energie na prevádzku. Kultivovaným a veľmi racionálnym spôsobom autori diela využívajú rozmiestnenie jednotlivých funkčných plôch na existujúcom pozemku s citlivým zhodnotením prírodných materiálov ako je drevo vo forme terás, obkladov exteriérových stien, zatrávnenia plochých striech. Veľmi kultivované a čisté architektonicko-kompozičné a dispozično-funkčné riešenie rodinného domu, ktoré je realizačne dotiahnuté vo vysokej kvalite aj stavebno-technicky.

 

Ecocube plus 01

 

Prístavba 1. SG k budove telocvične
Na Slovensku priekopnícka stavba, keďže ide o prvú realizáciu stenového systému z masívneho dreva práve tam, kde patrí – v školských budovách. Jednoduchá, pekná, čistá koncepcia, hoci v širších súvislostiach doslova vtlačená na pozemok, s trochu násilne pôsobiacim prerastením druhého nadzemného podlažia cez pôdorys zastavanej plochy. Stavba pôsobí v detailoch veľmi čisto, z precíznou realizáciou. Elegantné stvárnenie materiálu v presvetlených a drevom prevoňaných interiéroch.


Text: Branislav Koscelník
Foto: Autor, WHC, Daniel Veselsky - Archív CREATERRA

ZDIEĽAJTE NÁS