originalny domNehovoriac o tom, ako ma teší, keď nás klient po niekoľkých rokoch pozve na kávu do jeho dreveného zrubového domova," hovorí Ing. Ľuboslava Osvaldová.

Nie všetky zrubové domy sú rovnaké, pretože kvalita bývania záleží na type dreva, výrobnej technológii a spôsobe konštrukcie. Prečo sa o severskej borovici hovorí ako o ideálnom stavebnom dreve?

V praxi skutočne platí – „nie je zrub ako zrub". Polárne borovice rastú v extrémnych klimatických podmienkach vo Fínsku veľmi pomaly. Ich drevo má veľmi tesné letokruhy, vďaka čomu je veľmi odolné a stabilné. Samotná ťažba je vo Fínsku presne sledovaná. Ťažia sa len dospelé stromy, konáre a kôra zostávajú v lese ako výživa. Takto sa prírodný cyklus lesa naruší najmenej. Každý kus dreva, ktorý je určený na výrobu domov, je vopred vysušený vo veľkokapacitných teplovzdušných sušiarňach.

Proces sušenia je riadený a monitorovaný počítačovou technikou. Je veľmi dôležitý, pretože drevo po vysušení „ukáže svoju tvár". Samotné sušenie stabilizuje rozmery a tvar dreva a zamedzuje jeho šúvereniu. Drevo polárnej borovice, určené na výrobu zrubov, sa suší na konečnú vlhkosť v priemere 12 % a potom sa triedi. Vyhodnocujú sa kvalitatívne vlastnosti dreveného materiálu, ktorý môže byť v tvare samotnej guľatiny alebo lepených hranolov. Drevo, ktoré vykazuje neprípustné deformácie alebo trhliny, sa triedi a spracováva napríklad na drevené obklady, hranoly, podlahy alebo rôzne iné podružné konštrukcie, ktoré sú súčasťou dreveného zrubového domu. Po ukončení výrobného procesu sú všetky komponenty zabalené do špeciálnej fólie, ktorá chráni drevo pred mechanickým poškodením a hlavne pred UV žiarením, ktoré by mohlo spôsobiť farebné zmeny samotného dreva, určeného na výstavbu zrubu.

Predpokladom dobrej kvality je súlad prírodného stavebného materiálu, presné opracovanie a prepracovaná projektová dokumentácia. Aké výhody má podľa vás klient, ktorý spolupracuje s realizačnou firmou?

Bez spokojných klientov by sme tu neboli, a preto je veľmi dôležité zabezpečiť zákazníkovi nielen kvalitnú dodávku, ale aj kvalitné služby a servis. Bez zveličovania môžem povedať, že jedine skúsený výrobca je pre zákazníka zárukou kvality. Projektant musí už v etape vypracovania návrhu počítať so sadaním stavby, ktoré je pre zruby špecifické. Drevo, aj napriek vysušeniu, naberá pri rôznych technologických procesoch a pri samotnej výstavbe vzdušnú vlhkosť.

Samo zrejme, s kvalitou dodávky úzko súvisí aj montáž zrubu. Know-how pri výstavbe drevených domov je samotná zručnosť stavebníkov. Ak nedbajú na dodržiavanie pravidiel výstavby a nerešpektujú samotný drevený stavebný materiál, vzniká riziko, že dôjde napríklad k roztriešteniu skiel v okenných rámoch, poškodeniu samotných okien, dverí či obkladov. V prípade zrubových domov je kompletnosť a ucelený systém jednotlivých prvkov, ktoré tvoria jeden celok, garanciou krátkej doby realizácie a zárukou kvality. Pri zrubových stavbách je veľmi dôležitý aj servis, najmä z dôvodu sadania, ktoré som už spomínala.

Viac sa dočítate na strane 10 – 15

TEXT: Ivona Partmanová
FOTO: FINDOM-SK, s. r. o.

Tento článok vyšiel v publikácii Ekobývanie 2011

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/domy_ktore_dychaju_originalitou/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS