vikendovy domKeďže sa počas pracovných dní zdržiava v Bratislave a v Nosiciach pri Púchove má rodinný dom s veľkým pozemkom, jeden z návrhov znel: postaviť si víkendový dom „doma". Rodina sa nebude musieť vo víkendovej dopravnej špičke nikam presúvať a na chalupu môžu ísť po príchode z práce „v papučiach".

"Dizajn zrubovej drevenice prijímal majiteľ ťažšie ako konštrukčné riešenie domu. Architektonický koncept a konštrukcia drevostavby v kombinácii s dreveným interiérom ho nakoniec presvedčili. Zistil totiž, že „drevenica" môže mať v súčasnosti veľmi atraktívnu podobu."

Malebná lokalita okolo Nosickej priehrady má množstvo turistických cieľov, cyklotrás a príležitostí na inline korčuľovanie a kúpanie. V súčasnosti prechádza dramatickými, ale pozitívnymi zmenami – dosluhujúca železničná trať bude už čoskoro úplne odklonená a stožiare elektrického vedenia budú výrazne redukované. Aj preto investor po zrelej úvahe prijal alternatívu víkendového domu na vlastnom pozemku. Označenie "víkendový dom" momentálne najlepšie vystihuje aktuálnu funkciu drevodomu, pretože ho majiteľ využíva najmä cez víkend. Okrem toho slúži na stretávanie rozvetvenej rodiny, ako krytý záhradný altánok alebo ako jednoduchý rodinný dom.

Fasáda

Dom je postavený v nízkoenergetickom štandarde a hlavným zdrojom tepla sú keramické kachle, ktoré je možné v prípade potreby doplniť elektrickým vykurovaním. Jednotlivé fasády novostavby vyplývajú z funkčného a konštrukčného riešenia víkendového domu a rešpektujú charakter bezprostredného okolia. Budove dominuje cementotrieskový obklad Cembonit True Etna (308) hrúbky 8 mm lepený na hliníkovom rošte (vonkajší obal domu) v kombinácii s dreveným smrekovým obkladom. Objekt je zo západnej strany výrazne perforovaný hliníkovými oknami a zasklenými stenami s izolačným trojsklom. Veľkoplošné zasklenie je doplnené exteriérovými žalúziami.

Obvodové konštrukcie a strecha

Výplň obvodových rámov stien tvoria drevené hranoly 60 × 200 mm (šikmé koncové fasády) a 60 × 150 mm (zvislé fasády a vnútorné steny), ktoré sú vsadené medzi oceľovými profilmi priskrutkovaním k vopred navareným platničkám. Osová vzdialenosť drevených hranolov je zväčša 660 mm, aby sa medzi ne mohli vložiť 600 mm široké pásy tepelnej izolácie, pre ktorú boli zvolené dosky z minerálnej vlny Isover Uniplat hrúbky 150 + 80 mm. Drevené prvky sú opatrené impregnačným prostriedkom proti drevokazným škodcom. Pultová strecha je pokrytá hydroizolačnou fóliou. Tepelnoizolačná vrstva je tvorená rohožami Isover Unirol a funkciu hydroizolácie plní fólia z mäkčeného PVC Sikaplan 12 DFB uložená na podklade z OSB dosiek.

Identifikačné údaje – do rámika alebo do podmazu

Názov: Rekreačný dom
Miesto: Nosice pri Púchove, Slovensko
Autor: Pavol Pokorný | Pokorny architekti s.r.o.
Spolupráca: Mária Šmilňáková, Martin Bujna
Interiér: Pavol Pokorný, Mária Šmilňáková
Hlavný inžinier projektu: Studio B52 s.r.o.
Hlavný dodávateľ: Fordom s.r.o.
Investor: súkromná osoba
Projekt: 2009
Realizácia: 2010-2011
Zastavaná plocha: 130 m2
Podlažná plocha: 160 m2

TEXT Pavol Pokorný
FOTO Daniel Veselský
Vizualizácie: archív autora

Viac sa dočítate na str. 120-125

Tento článok vyšiel v publikácii Ekobývanie 2012

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/vikendovy_dom/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS