sen o domeMá dobrú izoláciu i správne orientované veľké a úsporné okná. Vo vnútri je stále čerstvý vzduch a nepráši sa tu. Je bezpečný a inteligentý. Úsporné LED osvetlenie a spotrebiče sú samozrejmosťou. Energiu na kúrenie a ohrev vody čerpá zo zeme i zo slnka. O praktické skúsenosti s výstavbou sa s nami podelil pán Peter Falat.

Jeden váš vzorový dom stojí v obci Holčíkovce a teraz predstavujete pasívny dom v Dunajskej Lužnej. Prečo ste zvolili výstavbu vzorových domov?

Vzorový dom prezentuje serióznosť stavebnej spoločnosti a kvalitu jej práce. Svedčí o dlhodobej pozícii firmy na trhu a jej vízii. Je ukážkou stavebného systému a použitých technológii, vnútornej klímy a akustických vlastností. Výber konštrukčného systému a realizátora stavby je závažné a dlhodobé rozhodnutie investora. Preto sa nám zdá dôležité naše domy takto prezentovať. Prvý montovaný vzorový dom sme postavili na východnom Slovensku v Holčíkovciach. Stojí v blízkosti vodnej nádrže Domaša a je k dispozícii aj na prenocovanie. Pre ľudí zo západného Slovenska sme sa rozhodli postaviť druhý vzorový dom bližšie k Bratislave. Chceli sme ukázať, že pasívny dom je pekný moderný dom, plný svetla a príjemneho ovzdušia.

Ako reagujú ľudia, ktorí prenocujú vo vzorovom dome? Koľkí z nich sa rozhodli pre výstavbu vlastného nízkoenergetického alebo pasívneho domu?

Stretávame sa s pozitívnymi reakciami. Ľudia sa pýtajú, či ten dom je naozaj montovaný, či nie je murovaný. Prekvapí ich veľmi dobrá akustika v dome, čerstvý vzduch a kvalitne zvládnuté detaily. Na Slovensku je ešte stále vysoké percento ľudí, ktorí chcú stavať svojpomocne. Prípadne sa nechajú presvedčiť nízkou cenou firiem, ktoré sú založené na pyramídovom efekte. Postaviť montovanú drevostavbu kvalitne, nie je jednoduché. Bohužiaľ mnohí si myslia, že to dokážu. Keď prídu na to, že to nevedia, veľakrát je už neskoro. Montovaný dom je plný detailov, ktoré musia byť precízne vyhotovené a domyslené, aby sa zabránilo prenikaniu vlhkosti do konštrukcie, čím sa zamedzí vzniku plesní, aby sa nerosili a nezatekali okná, aby nepraskali sadrokartóny a podobne. Takisto je veľmi dôležité, aby boli použité kvalitné materiály. Každý predsa chce bývať komfortne, zdravo a pekne. Návštevníkov presvedčí práve prehliadka vzorového domu o tom, že ponúkame veľmi kvalitne vyhotovené domy. Všetci naši klienti sú milo prekvapení nízkymi nákladmi na kúrenie a na celkovú prevádzku.

Staviate na celom území Slovenska. Ako ovplyvňuje lokalita konštrukciu domu?

Orientácia na svetové strany na danom pozemku je dôležitejšia ako lokalita. Individuálne pre každého klienta sa snažíme vytvoriť jeho vlastný dom a umiestniť ho správne na jeho pozemok. Snažíme sa využiť energiu slnka, ktorá je zadarmo. Preto sú naše domy charakteristické veľkými presklenými južnými fasádami a naopak, na severnej strane je plocha okien minimálna. V rámci dispozície sem umiestňujeme technickú miestnosť, kúpeľňu, schodisko či komoru. Nezabúdame ani na vhodné tienenie, aby bol komfort bývania zabezpečený aj v lete.

TEXT: Ivona Partmanová
FOTO: Nízkoenergetické stavby

Viac sa dočítate na stranách 30-33

Tento článok vyšiel v publikácii EKObývanie/bydlení 2013

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/na_zaciatku_bol_sen_o_dobrom_dome/galeria{/ppgallery}

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS