zahrada Z realizácií záhradnej architektky Jany Krnáčovej je jasné, že práca je pre ňu koníčkom.

1. Vaším najbližším spolupracovníkom je váš manžel. Čo vás viedlo k rozhodnutiu spolupracovať?

S manželom som sa zoznámila na vysokej škole. Ja som mala odbor záhradná architektúra a on všeobecné záhradníctvo. Ideálna kombinácia na spoločnú firmu. Avšak nielen preto sme sa vzali (úsmev). Hoci sme na začiatku nášho spoločného života mali obaja inú prácu, skončili sme v spoločnej firme a neľutujeme to.

2. Určite bývate v rodinnom dome a máte vlastnú záhradu. Realizovali ste ju spoločne?

Áno, veľmi rýchlo sme ušli z paneláku, postavili sme rodinný dom a urobili si vlastnú záhradu. Naša záhrada je zbierkou rastlín. Často ju obmieňame kvôli tomu, že testujeme nové druhy a kultivary rastlín, aby sme mohli tie najvhodnejšie odporučiť zákazníkom.

3. Mnohí ľudia, ktorí žijú v rodinnom dome, sa rozhodnú založiť si záhradu podľa svojich predstáv svojpomocne. Je to podľa vás šťastné rozhodnutie?

Ak návrh záhrady a sortiment rastlín konzultujú s odborníkmi, môže to dopadnúť dobre. Veľmi často sme prerábali záhrady, ktoré si majitelia urobili sami, ale postupom času zistili, že nespĺňajú ich predstavy a požiadavky. Naštudovanie kníh, či absolvovanie výstav nestačí na to, aby mal človek dostatok znalostí. Záhrada má spĺňať svoj účel dlhé roky. Rastliny sú živý materiál a niekedy sú nevyspytateľné. V rôznych podmienkach dorastajú do rozmerov, ktoré sú iné, ako je uvedené v knihách či katalógoch. Majiteľov často prekvapia.

4. V čom robia majitelia najčastejšie chyby pri zakladaní záhrady?

Záhrade, ktorú majitelia realizujú sami, bez návrhu dobrého záhradného architekta, často chýba myšlienka a punc umeleckého diela. Čo sa týka technickej stránky, realizačná firma používa „zlepšováky", ktoré uľahčia údržbu a starostlivosť o záhradu. Zabezpečia ideálne podmienky pre rastliny či trávnik. Bežní používatelia ich nepoznajú a údržba záhrady sa stáva ich denným „utrpením" a prestáva plniť svoj účel. Chyby sú často spojené so šetrením finančných prostriedkov. Nesprávny je aj názor majiteľov, že na výsadbe rastlín a založení trávnika nemôže byť nič zložité.

Viac sa dočítate na strane 152 – 155

TEXT: Ivona Partmanová
FOTO: Ing. Jana Krnáčová

Tento článok vyšiel v publikácii Ekobývanie 2010


{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/zahrada_moze_byt_plna_napadov/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS