dokonaly travnikV prípade, že vám záleží na ochrane životného prostredia, ktoré nemienite znečisťovať emisiami zo svojich motorových pomocníkov, musíte si vybrať mechanizmy šetrné k trávniku i k životnému prostrediu.

Trávnik, ktorý má vhodné podmienky pre rast vrátane dostatočného zavlažovania, správneho hnojenia a sezónnej starostlivosti, je potrebné kosiť až dvakrát týždenne. Ak sa o trávnik dostatočne nepostaráte a prerastie, nebude mať po kosení sýtozelenú farbu, ale žltozelený odtieň. Vysoká tráva totiž neumožní, aby slnečné svetlo dostatočne preniklo do spodných častí stebiel trávy. „Trávnik sa odporúča kosiť keď dosahuje výšku 3 až 4 cm. V horúcich letných mesiacoch to môže byť o niečo viac," objasňuje Ing. Marián Šupa. Aby bola trávnatá plocha skutočnou ozdobou a dominantou záhrady, vyvarujte sa jednej z najčastejších chýb. Je to skalpovanie trávnika, ktoré vzniká pri nízkom nastavení kosenia. Takto dochádza k ničeniu žacieho stroja a aj samotný trávnik sa z tohto zásahu dlho spamätáva. Najvhodnejšia je pravidelná starostlivosť doplnená špeciálnymi prípravkami a kvalitnou záhradnou technikou, ktorá šetrí životné prostredie. Pravidelným kosením dosiahnete sýto zelený a hustý trávnik. Trávy totiž vytvárajú nové bočné výhonky, listy a odnože, ktoré sa lepšie rozvíjajú, ak sa steblá trávy pravidelne skracujú.

"Vysoká tráva neumožňuje slnečnému svetlu dostatočne preniknúť k spodným častiam stebiel trávy. „Trávnik sa odporúča kosiť, keď má tri až štyri centimetre. V horúcich letných mesiacoch to môže byť o niečo viac," objasňuje Ing. Marián Šupa.

Kosačky, ktoré nepoškodzujú trávu

Váš pozemok či park môže byť akokoľvek veľký a členitý, zo širokej palety záhradnej techniky si určite vyberiete tú najvhodnejšiu. Napríklad s traktorovými kosačkami sa bez problémov postaráte o trávnik na nerovnom pozemku alebo v parku s výraznejšími výškovými rozdielmi. Zväčša dosahujú výkon až 23 a 26 HP. S týmto výkonom nie je vysoká, mokrá tráva alebo práca na svahu žiadny problém. Vďaka moderným inovovaným dieslovým motorom majú tieto kosačky až o 30 % nižšiu spotrebu paliva, vyšší krútiaci moment a navyše, produkujú málo škodlivých látok. Okrem toho, že moderné traktorové kosačky majú nízku spotrebu paliva, sú vybavené systémom Glide Steer 4 × 4. Systém bol vyvinutý tak, aby maximálne ochránil trávu, po ktorej kosačka prechádza. Vo veľmi ostrých zákrutách je možné obidve predné kolesá natočiť o 70°, pričom pri otočení volantom na maximum sa vnútorné zadné koleso voľne otáča a nepoškodzuje trávu. Akonáhle sa predné kolesá dostanú do priameho smeru, zapne sa znovu pohon všetkých štyroch kolies.


Veľkí pomocníci s nízkou produkciou škodlivín


Mechanizmy od výkonu 80 HP určené pre starostlivosť o trávniky väčších rozmerov (futbalový štadión, golfové ihrisko) majú podľa nariadenia Európskej únie inštalované filtre pevných častíc. „Filter pevných častíc sa onedlho stane nevyhnutnou súčasťou týchto mechanizmov a vďaka nemu dôjde k výraznej eliminácii emisií a škodlivých látok unikajúcich do ovzdušia," objasňuje Ing. Marián Šupa, odborník na záhradnú techniku. Výrobcovia týchto mechanizmov upozorňujú, že zabudovanie filtra pevných častíc zvýši ich obstarávaciu cenu asi o 20 %. Nariadenie Európskej komisie preto stanovilo pre jednotlivé typy prechodné obdobia, počas ktorých sa výrobcovia môžu pripraviť na avizované zmeny a súčasne vypredať všetky staré typy motorov.


Multifunkčnosť šetrí peniaze

Investícia do traktorovej kosačky nie je najnižšia, preto venujte pozornosť možnostiam použitia a príslušenstvu. Kvalitné traktorové kosačky, neslúžia len na úpravu trávnika, ale sú vybavené užitočným príslušenstvom, ktoré môžete využívať v priebehu celého roka, napríklad zberným košom na lístie, odstraňovačom machu, snehovou radlicou alebo snehovou frézou pre úpravu príjazdových ciest. Za traktorovú kosačku sa dá pripojiť aj vozík, ktorý uľahčí prácu v záhrade aj na verejných priestranstvách. Udržať trávnik zdravý a sýtozelený nie je komplikované, ak sa mu venujete pravidelne a doprajete mu všetko, čo potrebuje.


TEXT Michal Ondruš
FOTO Gardena, Kubota

Tento článok vyšiel v publikácii Ekobývanie 2012

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/dokonaly_travnik/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS