sestava tepelnych cerpadelTepelné čerpadlo nie je plnohodnotným zdrojom tepla

Toto tvrdenie je pravdivé z časti. V prípade, že vám predajca odporučí zlý typ tepelného čerpadla či, naopak, správny typ čerpadla s nízkym výkonom, pravdepodobne budete musieť teplo čerpať z iných zdrojov. Tu sa potvrdzuje, že zámer kúpi tepelného čerpadla je nutné konzultovať s odborníkmi, ktorí majú vo svojej ponuke širokú škálu typov čerpadiel (vzduch/vzduch, voda/voda, vzduch/voda a pod.) a zároveň ponúkajú kvalitné produkty s vysokým výkonom. Taký predajca vám odporučí čerpadlo, ktoré je schopné dodávať potrebné množstvo teplého vzduchu, prípadne aj teplej vody.

 

Tepelné čerpadlá sú „drahé“

Záleží na tom o akom čerpadle je reč. Pokiaľ sa jedná o výrobok z Ázie, dajú sa očakávať zvýšené náklady na inštaláciu alebo prevádzku. V prípade, že si zadovážite kvalitné tepelné čerpadlo zo Škandinávie, kde má tento zdroj tepla dlhú tradíciu, môžete sa tešiť na veľmi nízku cenu dodávaného tepla a celkovo lacnú prevádzku. Na kvalitné tepelné čerpadlá je bežne poskytovaná záruka 5 rokov, u seriózneho predajcu je samozrejmosťou pravidelný odborný servis, vďaka ktorému vám čerpadlo môže slúžiť aj viac ako 20 rokov.

Kvalitné tepelné čerpadlá sú teraz, v dobe podpriemerných cien tuhých palív, najlacnejším zdrojom tepla, viď. modelové príklady webu TZB-info.cz.

 

Tepelné čerpadlá majú zvýšenú poruchovosť

Tento bod sme čiastočne zmienili vyššie. Výrobcovia zo Škandinávie používajú k výrobe tepelných čerpadiel kvalitnejšie dostupné materiály. Nejde pritom len o kryt čerpadla či kompresor, ale aj použitú izoláciu, chladiaci kvapalinu a pod. aj z tohto dôvodu si títo výrobcovia môžu dovoliť poskytnúť a následne dodržať 5ročnú záruku na čerpadlo ako celok a 10 ročnú záruku na kompresor.

 

Áno, tepelné čerpadlá vyžadujú, rovnako ako ostatné zdroje tepla, pravidelný servis. Ak k tomuto servisu nedochádza a tepelné čerpadlo pracuje napríklad s chladiacou kvapalinou pod limitom, životnosť čerpadla sa skracuje.

 

Inštalácia tepelných čerpadiel je zložitá

Nie v prípade, že si tepelné čerpadlo kúpite u predajcu, ktorý disponuje vlastným tímom technikov. V tomto prípade je inštalácia tepelného čerpadla rýchla a zároveň natoľko kvalitná, aby podporila maximálny výkon a životnosť čerpadla. V situácii, kedy si tepelné čerpadlo kúpite u predajcu, ktorý nedisponuje tímom technikov a vy si necháte čerpadlo nainštalovať stavebnou firmou, hrozí, že inštalácia nebude prebiehať bez komplikácií.

 

Zdroj: seocentrum

ZDIEĽAJTE NÁS