S vlastníctvom rodinnej chalupy sa spájajú mnohé romantické predstavy. Pravdou však je, že tak ako s domom či bytom, tak aj so súkromnou chatou sa spájajú isté povinnosti, ktoré nemožno zanedbať. Jednou z nich je aj jej ochrana. Ak chcete vedieť, ako svoj majetok chrániť efektívne a ideálne aj s čo najnižšími nákladmi, ponúkame vám 5 základných tipov.

 

shutterstock 369974561

 

 

 

Tip č. 1: Kvalitné dvere a zámky

Človek by si myslel, že klasické dvere na zámok budú na chalupe postačovať. V závislosti od lokality, hodnoty samotnej chaty a jej vybavenia však treba vyberať aj dvere a zámky. Čím odľahlejšia lokalita, kvalitnejšie vyhotovenie a drahšie vybavenie, tým odolnejšie dvere bude treba. V prípade, že si chcete uzatvoriť aj poistenie chaty, bude od vás poisťovňa  tak či tak vyžadovať bezpečnostné dvere, a to minimálne 3. triedy. Také bezpečnostné dvere sú totiž odolné nielen voči vyveseniu z pántov či odvŕtaniu vložky, ale aj voči nedeštruktívnym metódam, ako sú napríklad planžetovanie či bumping.

 

 

Tip č. 2: Silné mreže a kovania

Okrem bezpečnostných dverí sa odporúča zaistiť aj ďalšie možné vstupy do chaty. Medzi ne patria najmä okná vrátane tých strešných a pivničných, či ďalšie kritické otvory, ako napríklad svetlíky. Základnými bezpečnostnými prvkami sú najmä viacbodové uzamykacie systémy, mreže či bezpečnostné rolety. Na okná je možné dať aj zabezpečovacie fólie či sklá. V prípade, že si dávate poistiť vnútorné vybavenie chaty, sa o vhodnosti týchto bezpečnostných prvkov určite najskôr poraďte s poisťovňou. Ak sa chalupu nechystáte poisťovať, no mreže chcete i tak, obráťte sa na skúseného zámočníka. Ten vám isto poradí.

 

 

 

Ak chodievate na chatu zriedkavo a väčšinu roka je opustená, tým väčšie je riziko jej vykradnutia

 

 

 

Tip č. 3: Elektronické zabezpečenie

V závislosti od typu chaty, jej vybavenia a prostredia, v ktorom sa nachádza, si voľte aj rozsah zabezpečenia. Ak ide o jednoduchú drevenicu, v ktorej nemáte žiadne spotrebiče či iné cennosti, budú stačiť aj klasické dvere na zámok a silnejšie mreže na nich aj na oknách. V prípade, že máte plne vybavenú chatu, v ktorej okrem spotrebičov máte aj rôzne cennosti, určite sa oplatí zainvestovať aj do elektronického poplašného zariadenia. Každé zariadenie sa dá individuálne nastaviť a v prípade spustenia alarmu vám môže systém poslať SMSku alebo priamo upozorniť bezpečnostnú službu. 

 

 

 

Tip č. 4: Poistenie chaty a jej vybavenia

Ak chodievate na chatu zriedkavo a väčšinu roka je opustená, tým väčšie je riziko jej vykradnutia, prípadne poškodenia v dôsledku živelných udalostí. Poistenie je v takomto prípade preto viac ako na mieste. Poistiť si môžete jednak samotnú nehnuteľnosť, ako aj jej vnútorné vybavenie či vedľajšie stavby, ktoré k nej prislúchajú. Dôležité je správne určiť výšku poistnej sumy – ak bude poistná suma stanovená nízko, poisťovňa vám preplatí len časť vzniknutej škody; ak bude určená príliš vysoko, budete poistenie zbytočne preplácať. Pred uzatvorením poistenia sa preto vždy radšej poraďte s odborníkom.

 

 

Tip č. 5:Kombinácia viacerých bezpečnostných prvkov

A dobrá rada na záver: nikdy sa nespoliehajte len na jeden bezpečnostný prvok. Ideálna je kombinácia mechanického zabezpečenia s elektronickým, a k tomu všetkému – pre váš pokojnejší spánok – ešte aj riadne poistenie pre prípad, že všetko ostatné zlyhá. 

 

 

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS