Ide o najpopulárnejší drevený obkladový materiál, ktorý sa hodí nielen na chaty či do podkrovia, ale aj bežných interiérov. Dodá zaujímavý prírodný prvok, jedinečnú vôňu dreva a tiež tradičný a zároveň atraktívny dizajn.

 

krov strechy drevený podhľad podkrovie

 

 

 

Drevo nielen v podobe nábytku

Obkladové dosky tatranského profilu je možné ukladať na steny, ktoré sú dostatočne vyzreté, teda bez obsahu vlhkosti. Tá by totiž mohla v budúcnosti spôsobovať zbytočné problémy. Taktiež je možné na steny umiestniť najskôr izolačný materiál a až potom tatranský profil. Vždy zabezpečte, aby bola podkladová vrstva čo najrovnejšia, čím sa vyhnete komplikáciám pri pokládke. Ak odhalíte na stene nerovnosti, veľmi ľahko ich odstránite špeciálnymi vyrovnávacími podložkami, ktoré zoženiete v železiarstve. Odporúča sa, aby pred samotnou pokládkou bol tatranský profil v danej miestnosti aspoň dva dni. Ide o to, aby sa vyrovnala vlhkosť medzi priestorom a drevom. Tak bude drevo čo najlepšie pripravené tvoriť dlhotrvajúci obklad.

 

 

Podkladová konštrukcia je nutnosť

Tatranský profil sa neukladá priamo na stenu alebo izoláciu, ale na konštrukciu tvorenú z drevených hranolov. Tú je potrebné postaviť s predstihom. Ideálne je použiť rovnaký typ dreva, z akého je vyrobený aj vybraný profil. Mali by totiž mať rovnakú vlhkosť. Materiál na podkladovú konštrukciu sa oplatí kupovať spolu s tatranským profilom. Pri stavbe podkladu pre tatranský profil z drevených hranolov je ideálne postupovať tak, že si najskôr založíte vrchný a spodný hranol, ktoré obkladanú oblasť lemujú. Ďalšie drevené hranoly potom montujte smerom zdola nahor. Vhodné je, ak sa drevo vopred ošetrí ochranným náterom, čím sa zvýši jeho odolnosť aj životnosť.

ZDIEĽAJTE NÁS