ekologicka soc inovaciaIde o špecifický prístup k recyklácii, ktorého výsledkom je nový druh dizajnu. Ten je v poslednej dobe veľmi obľúbený u mladých výtvarníkov, ktorí vytvárajú zaujímavé produkty zo starého oblečenia a nábytku.

Nový život dreva

Staré stavebné prvky a konštrukcie, ako sú drevené trámy, dvere či kusy podláh, vedia mimoriadne dobre využiť súčasní dizajnéri. Deje sa tak z viacerých dôvodov – drevo je našim kultúrnym archetypom a zároveň je pre človeka veľmi príjemné vo fyzilogickej rovine, čo ho robí mimoriadne príťažlivým pre konečného spotrebiteľa. Drevené konštrukcie tvoria veľkú časť odpadu, ktorý vzniká pri rekonštrukciách domov, pričom tento hodnotný material často končí ako palivové drevo. Ak sa však zachráni, vznikajú zaujímavé kusy nábytku alebo atraktívne prvky v modernom interiéri i exteriéri.


Stavanie ako recyklácia

V architektúre má použitie starých materiálov a nepotrebných výrobkov svoje environmentálne a sociálne opodstatnenie. Jednou z foriem recyklácie je zakomponovanie starých plastovych alebo sklených fliaš, či iných prvkov do nových konštrukcií alebo do stavieb. Krajinou s ukážkovým prístupom zužitkovania starých vecí je Nový Zéland, ktorý je do značnej miery izolovaný od okolitého sveta, takže má obmezdené zásoby nerastných aj dorastajúcich surovín. To vyvoláva v obyvateľoch tejto ostrovnej krajiny výraznú ohľaduplnosť voči prírode, ktorá sa prejavuje aj vo výstavbe nových budov. Na Novom Zélande sa stavia z hliny, dreva a z odpadu. Špecialistami na tento typ výstavby sú architekti z ateliéru Graeme North Eco Architecture, ktorí navrhujú domy z hlinených tehál, slamy, dreva, ale i zo starých fliaš. Okrem toho, že ich stavby šetria životné prostredie, vďaka použitým prvkom sú budovy originálne a majú vlastnú identitu.

Víkendové domy BACH v Európe

Dobrým príkladom sú i alterantívne stavby víkendových domov, nazývané BACH. Sú prevažne z dreva, hliny, odpadu a starých materiálov a miestni obyvatelia si ich stavajú prevažne pri mori. Stelesňujú potrebu slobody a sebavyjadrenia. Zaujímavý projekt so zámerom preniesť myšlienku BACHu do európskeho kontextu vznikol vlani koncom septembra vo viedenskom Sandleitene. Výsledkom projektu „BACH/BAETCH in the city", ktorý organizovalo občianske združenie SOHO Ottakring a organizácia CULBURB, je alternatívne komunitné centrum. Účastníkov a koordinátorov z Rakúska, Nového Zélandu a Slovenska aktívne podporili aj miestni obyvatelia. Cieľom ich spolupráce bolo svojpomocne postaviť alternatívne a experimentálne komunitné centrum inšpirované novozélandskými víkendovými domami BACHs, ktoré sú vytvorené „pozliepaním" starých vecí. Workhopu sa zúčastnili pedagógovia a študenti z FA STU v Bratislave a z UNITEC Auckland na Novom Zelande. Odborne celú akciu zastrešoval rakúsky architekt Walter Klasz z Klaszberger architects Innnsbrueck.

TEXT: Veronika Kotradyová
FOTO: Veronika Kotradyová, Paul McCredie

Viac sa dočítate na stranách 122-124

Tento článok vyšiel v publikácii EKObývanie/bydlení 2013

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/ekologicka_socialna_inovacia/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS