krasne byvanie pod zemouPrvé dve certifikované „zelené budovy" na Slovensku by mali začať fungovať v lete 2012 a podľa náznakov budú čoskoro pribúdať ďalšie.

 Stráň či svah skryje malometrážny domček, vilu, luxusný terasový dom, dvojdom i radovú zástavbu. Zatiaľ čo na Slovensku ide o raritu, vo svete vo svahoch vyrastajú celé štvrte a aj verejné stavby.

V zime vykúri interiér

Ľudia si myslia, že domy v zemi fungujú na princípoch mimoriadnych tepelno – izolačných vlastnostiach zeme. Opak je pravdou – zem je zlým izolátorom a vlhká zem spôsobuje problémy. Zem je však výborný kondenzátor a uchováva teplo. Už v hĺbke dva metre pod povrchom je celoročná teplota vyrovnaná. V januári je tam 10 °C, aj keď je „hore" na vzduchu mínus 20 °C. Aby sme teda vykúrili interiér na izbovú teplotu 22 °C, stačí ho zohriať len o 12 °C. V porovaní s klasickým domom je to niekedy aj o 30 °C menej. Na druhej strane, zem dobre vedie aj teplo, a to najmä smerom von z interiéru, čím sa snaží regulovať jeho teplotu na tých okolitých 10°C. Preto je potrebné dobre izolovať steny budovy z vonkajšej strany, betónovú podlahu a základy.

V lete izby ochladí

Domy kryté zemou dosahujú úspor 70 až 80 % nákladov na vykurovanie v zime a klimatizáciu v lete. V lete sa teplota dva metre pod zemou pohybuje okolo 15 °C a dom sa „dokuruje" slnečným žiarením, ktoré dnu vchádza cez okná. Zo zelenej strechy sa odparuje vlhkosť, čím dom účinne chladí.

Viac sa dočítate na strane 156 – 161

Text : Helena Frkalová
Foto: Jasinski Architects International, Zelené bydlení, Vetsch Architektur, SEA,Ltd
Tento článok vyšiel v publikácii Ekobývanie 2009

 

{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/krasne_byvanie_pod_zemou/galeria{/ppgallery}

ZDIEĽAJTE NÁS