priroda v centre pozornosti vEkocentrum je vydareným príkladom nízkorozpočtovej rekonštrukcie budovy, ktorá bola v dezolátnom stave.

Ekocentrum SOSNA funguje ako tréningové a školiace stredisko. Aktivisti združenia tu usporadúvajú prednášky, kurzy, výstavy, semináre a exkurzie, ktoré sa týkajú ochrany prírody, budovania ekologických domov, používania prírodných stavebných materiálov, tvorby permakultúrnych záhrad, pestovania bez chémie a trvalej udržateľnosti v praxi. Súčasťou aktivít sú aj tvorivé dielne a zážitkové programy pre mládež.





V Ekocentre SOSNA je možné vidieť praktické príklady:

  • použitia hlinených omietok,
  • zateplenia slamou, konopou, ovčou vlnou a fúkanou buničinou,
  • stavby postavenej technikou Cordwood,
  • separačných kompostovacích toaliet,
  • koreňovej čistiarne odpadových vôd (tzv. bio filtra),
  • vegetačnej strechy,
  • záhrady navrhnutej podľa princípov permakultúry,
  • organického pestovania zeleniny, ovocia, korenín a bylín,
  • systému kompostovísk a parenísk,
  • prírodného jazierka.

Prírodné materiály a alternatívne stavebné techniky

Stará budova bola zrekonštruovaná a dobudovaná v priebehu dvoch rokov podľa projektu profesora Petra Pásztora, uznávaného architekta prírodných stavieb. Z pôvodnej budovy školských dielní ostali iba obvodové múry. Takmer všetky materiály, ktoré boli pri rekonštrukcii použité, pochádzajú z miestnej lokality. Popri výstavbe alternatívnej budovy pokračovali aj práce na projekte prírodnej, permakultúrnej záhrady s prírodným jazierkom, vyvýšenými teplými záhonmi, bylinnou špirálou, pareniskami, kompostoviskom a ďalšími prvkami. Drevo, slama, konopa, íl, kameň, piesok, stavebné drevo, staré tehly, váľky a škridle, ktoré boli použité pri rekonštrukcii, pochádzajú z miestnych zdrojov. „Najekologickejší" materiál – konský hnoj – je súčasťou špeciálnej hladkej omietky, ktorá zakrýva izolačné panely z technickej konopy. „Prírodnými materiálmi sme nevedeli nahradiť fóliu, ktorá je jednou z vrstiev zelenej strechy, a cement. Jeho množstvo sme však minimalizovali, ako sa len dalo," hovorí Štefan Szabó, predseda o.z. SOSNA. Na stavebných prácach sa vo veľkom podieľali dobrovoľníci v rámci kurzov o.z. SOSNA pre verejnosť. Samozrejme, pod vedením odborníkov na alternatívne stavebné techniky ako sú zatepľovanie slamou, výroba hlinených omietok i technika Cordwood. Naozaj spoľahlivými stavbyvedúcimi boli bratia Strakovci z Novej Polhory.


TEXT: Ivona Partmanová podľa materiálov OZ Sosna
FOTO: Silvia Szabóová, Daniel Szabó

Viac sa dočítate na stranách 108-113

Tento článok vyšiel v publikácii EKObývanie/bydlení 2013


{ppgallery}stories/fotky-k-clankom/priroda_v_centre_pozornosti/galeria{/ppgallery}

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS